Өскемен
малооблачно
-13°
  • Өскемен
    -13°
  • Алматы
    +2°
  • Астана
    -6°
  • Ақтөбе
    -2°
  • Актау
    +8°
  • Орал
    +1°
  • Қарағанды
    -3°
  • Көкшетау
    -9°
  • Қостанай
    -7°
  • Қызылорда
    +2°
  • Павлодар
    -11°
  • Петропавловск
    -9°
  • Тараз
    -3°
  • Туркестан
    +1°
  • Шымкент
    +3°
$
498.34
519.72
¥
68.79
4.85
ҚР Ұлттық банк курстары

Егер бір оқиғаның куәсі болсаңыз, құқығыңыз бұзылса немесе қандайда бір мәселені көтергіңіз келсе, бізге хабарласыңыз

Өскемен мен ШҚО Өскемен мен ШҚО Алексей Слонов
Ақпарат көзі:
Устинка

Нан пісіру дәстүрін жандандыра отырып: Шемонаихада жергілікті кесілген нан пайда болды

Наубайхана Теміржолшылар шағын ауданында жұмыс істейді, күн сайын жаңа піскен тағамдардың хош иісі бүкіл ауданнан адамдарды тартады

Наубайхана Теміржолшылар шағын ауданында жұмыс істейді, күн сайын жаңа піскен тағамдардың хош иісі бүкіл ауданнан адамдарды тартады
Онсыз біздің өміріміздің бірде-бір күні өтпейтін әлемдегі ең танымал өнімдердің бірі - бұл, әрине, нан. Оның иісі мен дәмі адам баласын гипноздап алатындай, тәбетің бірден оянады. Хош иісті нан қосылған кез-келген тағам одан да дәмді бола түседі, деп хабарлайды Устинка LIVE тілшісі.

Жаңа піскен нанның иісі өмірдің, әл-ауқаттың, үйдегі жайлылықтың хош иісіне ұқсас. Міне, Шемонаиха қаласының тұрғындары таңертең Теміржолшылар шағын ауданындағы наубайханаға барып, таңғы шайды үйде дәмді қытырлақ нанмен тамашалау мүмкіндігіне ие бола алды.

Александр Лысянский - құрылыс машиналарының механигі, бірақ оның айтуынша, мамандығы бойынша жұмыс істей алмады, өмір өз түзетулерін енгізді. Одақтың құлдырауы, экономиканың құлдырауы, қайта құру.
- Саудамен айналысуға тура келді. Нан әрқашан қажет болады деп ойладым, сондықтан мен бұл өнімді таңдадым. Наубайхана 1996 жылдан бері жұмыс істейді, - деп еске алады Александр Лысянский. - Жабдықтың бір бөлігін аудандық Тұтынушылар одағынан сатып алды, ал екінші бөлігін аудан бойынша іздеді, мысалы, пештер Зевакинодан әкелінді. Ол өзі нан пісіруді оқыды, әр түрлі наубайшылардан жұмыс істеу құпиялары мен әдістерін білді, бөлме сатып алды.
Біз сұхбаттасушыдан дәмді нанның құпиясы неде екенін айтуды сұрадық.
- Нан пісіруге арналған арнайы рецепттер жоқ. Ол ежелден бір: ұн, ашытқы, тұз, су. Қалғаны наубайшының қолына байланысты, - деп түсіндіреді Александр. - Нан пісіру технологиясындағы ең бастысы  - наубайшы, ол барлық технологияларды біледі және қолдана алады: ингредиенттерді өлшеу, илеу, тұндыру, қалыптау, қайтадан тұндыру, пісіру және т.б. Кем дегенде бір сатының қателігі қайғылы нәтижеге әкелуі мүмкін. Әр адамның қабілеті бар, біреу нан пісіреді, біреу сурет салады, біреу музыкалық аспаптарда ойнайды. Бізде әртүрлі адамдар жұмыс істеді. Қыз болды, ол небәрі 18 жаста, мектептен кейін келді, еш жерде оқымады, ал пісірген наны таңқаларлық болды. Бұл барлық құпия. Адамның таланты, құлшынысы және еңбекқорлығы болуы керек.
Наубайхана өнімдері тұрғындар арасында бұрыннан беделге ие болды, бірақ Александр Лысянский әрқашан ұмтылатын және дамитын нәрсе бар деп санайды.
- Бізде әдеттегі ақ нан, кебек, қара бидай, пакеттегі 10 нан таяқшалары бар, олар мерекелік сэндвичтерге немесе тәтті джеммен араластыруға өте ыңғайлы, - дейді наубайшы. - Жақында біз ассортиментті кеңейтуді ұйғардық және біздің облыста көптеген кесілген нан бар екеніне назар аудардық, бірақ бұл өте қымбат. Сондықтан олар нан кесетін машинаны сатып алып, бизнеске кірісті. Біздің кесілген нанымыз әкелінетін нанға қарағанда арзанырақ.
Әрине қиындықтар да бар. Біріншіден, кәсіпкер айтқандай, бұл бәсекелестік.
- Нан бүкіл облыстан әкелінеді, Шемонаихада бірнеше наубайхана бар, - дейді Александр. - Қазіргі жағдайда сату оңай емес. Жыл сайын бәсекелестік артып келеді. Коммуналдық қызметтермен де проблема бар. Мысалы, Теміржолшылар ықшамауданында кәсіпкерлерге арналған су бір текше метр үшін 600 теңге тұрады, ал қала орталығында тарифтер өте төмен.
Алайда жергілікті наубайханада тұрақты клиенттер бар, олар тіпті алыс ауылдардан да келеді. Александр нан пісіруге ерекше құрметпен қарау керек екеніне сенімді.
- Мен нан пісіруді жақсы көремін және оны сүйіспеншілікпен жасаймын. Махаббаттың дәмі қандай болуы мүмкін, ерекше емес пе?!
Следующая →