Қазақстандағы азық-түлік: отандық өнімдерді өндіру статистикасы
Азық-түлік нарығын өз тағамдарымен қамтамасыз ету жоғары деңгейде қалып отыр, бірақ кейбір салалар импортқа тәуелді болып қала береді
Еnergyprom.kz сайтында хабарланғандай, Қазақстанда ұн (99,7% ел ішінде өндіріледі), жаңа піскен тауық жұмыртқасы (97,2%), күріш және жарма (96,6%), өсімдік майы (88,8%), сондай-ақ макарон өнімдері(85,1%) өндірісі жақсы.
Сұйық сүт өнімдерінің (жаңа сүтті қоспағанда) 84,4%-ын жергілікті кәсіпорындар өндіреді. Бірақ сары май мен ірімшік қосылған сүзбе бойынша жағдай міз емес - отандық өндіріс 53,7%-дан 67,9%-ға дейін.
Шұжық өнімдері импортына айтарлықтай дәрежеде тәуелдіміз (62,3% жергілікті өндірушілерге тиесілі). Көкөніс және жеміс шырындары тек 50,2%-ға, балық консервілері мен теңіз өнімдері 47,6%-ға қамтамасыз етіледі. Ал шоколад, қант, шай және кофенің қазақстандықтар тұтынатын көлемінің үштен екісі шетелден жеткізіледі.
Жергілікті алкогольді ішімдіктер өндірісі салыстырмалы түрде жоғары деңгейде:
- шампан - 95,5%
- сыра - 93,2%
- арақ және ликерлер - 77,9%
- коньяк - 58%
- шарап - 49,4%
Бұған дейін біз Қазақстанда қант зауытын ашу жоспарланғанын жазған болатынбыз.