Омега-3: ағзаға қасиеттері мен пайдасы
Альфа-линолен қышқылы өсімдік майларында, тұқымдар мен жаңғақтарда кездеседі, әсіресе зығыр және рапс майы оған бай
Омега-3 (ω — 3)-дененің өзі шығармайтын 3 полиқанықпаған май қышқылдарынан (PUFA) тұратын топ және қалыпты өмір сүру үшін оларды тамақпен бірге алу керек. Диетадағы майлардың көп мөлшері, әсіресе жануарлар, дене салмағының жоғарылауына ықпал ететіні және жүрек пен қан тамырларының денсаулығына теріс әсер ететіні белгілі. Ерекшелік-ω-3, олар тікелей қарама-қарсы әсер етеді. Омега-3-тің Ерекше және пайдалы екендігі туралы мақалада оқыңыз.
Омега-3-PUFA дегеніміз не?
ω-3 тобына келесі май қышқылдары кіреді:
альфа-линолен;
эйкозапентаен;
докозагексаен.
Альфа-линолен қышқылы өсімдік майларында, тұқымдар мен жаңғақтарда кездеседі. Зығыр және рапс майы әсіресе оған бай. Адамның эйкозапентаен және докозагексаен қышқылына қажеттілігін тамақпен жабу мүмкін емес - бұл май қышқылдары тек балықтың майлы сорттарында, тіпті балық фермаларында емес, табиғатта өскендерде ғана кездеседі.
Amway компаниясының NUTRILITE™ бренді 85 жылдан астам уақыт бойы ББҚ өндірумен және зерттеумен айналысып келеді. Омега 3 * витаминдері адамдағы ең тапшы омега-3-ПМЖК: эйкозапентаеновой және докозагексаеновой тапшылығының орнын толтыруға көмектеседі. Amway компаниясының NUTRILITE™ ω-3 өндірісі үшін тек қысқа өмір сүретін балықты (анчоус, сардин, скумбрия) пайдаланады, ол PUFA жинайды, бірақ қысқа өмір сүру мерзіміне байланысты ауыр металдардың улы тұздарын жинауға уақыт жоқ.
Омега-3 Қалай жұмыс істейді?
Маңызды май қышқылдары шамамен 100 жыл бұрын ашылған, бірақ олардың пайдалы потенциалы жақында ғана ашылды. Адамның рационында күрделі көмірсулар мен талшықтар (көкөністер, жемістер, шөптер) бар өсімдік өнімдері неғұрлым көп болса, оның тамырлары мен жүрегі "таза" және сау болады. Дегенмен, өсімдік тағамдарынан мүлдем айырылған Қиыр Солтүстік халықтарында жүрек-тамыр жүйесінің ауытқулары өте сирек кездесетіні анықталды. Уақыт өте келе, бұл факт түсініктеме тапты-олардың тамақтануының негізі-ω-3-ПНЖК-ға бай майлы балықтар кіреді.
Омега-3-ПНЖК жасуша мембраналарының құрылымына енеді, оларды серпімді, ағып, зақымданудан қорғайды. ω-3 молекуласы қанықпаған байланысы бар ұзын бүйір тізбегінің арқасында қаныққан жануарлар майларын — "жаман" холестерин мен триглицеридтерді сіңіріп, байланыстыра алады және осылайша тамырларды жабысқақ майлы бляшкалардан тазартады. Омега-3-тен организм маңызды биологиялық белсенді заттарды, "сигнал молекулаларын"шығарады.
Омега-3-тің ағзаға тигізетін пайдасы омега-3-полиқанықпаған май қышқылдарымен ағзаны үнемі тұтыну және қанықтыру келесі нәтижелерге қол жеткізуге мүмкіндік береді:
*NUTRILITE™ ББҚ дәрілік заттар болып табылмайды. Қарсы көрсеткіштер бар. Маманмен кеңесіңіз.
Следующая →
Омега-3-PUFA дегеніміз не?
ω-3 тобына келесі май қышқылдары кіреді:
альфа-линолен;
эйкозапентаен;
докозагексаен.
Альфа-линолен қышқылы өсімдік майларында, тұқымдар мен жаңғақтарда кездеседі. Зығыр және рапс майы әсіресе оған бай. Адамның эйкозапентаен және докозагексаен қышқылына қажеттілігін тамақпен жабу мүмкін емес - бұл май қышқылдары тек балықтың майлы сорттарында, тіпті балық фермаларында емес, табиғатта өскендерде ғана кездеседі.
Amway компаниясының NUTRILITE™ бренді 85 жылдан астам уақыт бойы ББҚ өндірумен және зерттеумен айналысып келеді. Омега 3 * витаминдері адамдағы ең тапшы омега-3-ПМЖК: эйкозапентаеновой және докозагексаеновой тапшылығының орнын толтыруға көмектеседі. Amway компаниясының NUTRILITE™ ω-3 өндірісі үшін тек қысқа өмір сүретін балықты (анчоус, сардин, скумбрия) пайдаланады, ол PUFA жинайды, бірақ қысқа өмір сүру мерзіміне байланысты ауыр металдардың улы тұздарын жинауға уақыт жоқ.
Омега-3 Қалай жұмыс істейді?
Маңызды май қышқылдары шамамен 100 жыл бұрын ашылған, бірақ олардың пайдалы потенциалы жақында ғана ашылды. Адамның рационында күрделі көмірсулар мен талшықтар (көкөністер, жемістер, шөптер) бар өсімдік өнімдері неғұрлым көп болса, оның тамырлары мен жүрегі "таза" және сау болады. Дегенмен, өсімдік тағамдарынан мүлдем айырылған Қиыр Солтүстік халықтарында жүрек-тамыр жүйесінің ауытқулары өте сирек кездесетіні анықталды. Уақыт өте келе, бұл факт түсініктеме тапты-олардың тамақтануының негізі-ω-3-ПНЖК-ға бай майлы балықтар кіреді.
Омега-3-ПНЖК жасуша мембраналарының құрылымына енеді, оларды серпімді, ағып, зақымданудан қорғайды. ω-3 молекуласы қанықпаған байланысы бар ұзын бүйір тізбегінің арқасында қаныққан жануарлар майларын — "жаман" холестерин мен триглицеридтерді сіңіріп, байланыстыра алады және осылайша тамырларды жабысқақ майлы бляшкалардан тазартады. Омега-3-тен организм маңызды биологиялық белсенді заттарды, "сигнал молекулаларын"шығарады.
Омега-3-тің ағзаға тигізетін пайдасы омега-3-полиқанықпаған май қышқылдарымен ағзаны үнемі тұтыну және қанықтыру келесі нәтижелерге қол жеткізуге мүмкіндік береді:
- қан қысымын қалыпқа келтіру; қан тамырларын майлардан "тазарту";
- терінің серпімділігі мен қаттылығын сақтау;
- қанның тұтқырлығын төмендету;
- ас қорытуды жақсарту;
- жүрек ырғағын қалыпқа келтіру;
- салмақты азайту.
*NUTRILITE™ ББҚ дәрілік заттар болып табылмайды. Қарсы көрсеткіштер бар. Маманмен кеңесіңіз.
Материал размещен на правах рекламы